Ermites i esglésies


 Ermites I esglésies




  • L'Ermita de Santa Maria de lesFeixes
L'Ermita de Santa Maria de les Feixes és una ermita d'estil barroc situada a Cerdanyola al camí de Can Catà.
Descripció:
Ermita de petites dimensions de planta de creu llatina i amb coberta de teula a doble vessant. Al davant hi ha un atri al qual s'accedeix per un arc apuntat; a les bandes trobem tres arcs rebaixats i dos pilars amb capitells a cada costat. A dins hi ha dos bancs d'obra. La façana de l'atri i el campanar són coronats per frontons corbs típics del barroc. A la façana de l'ermita hi ha un ull de bou i un òcul el·líptic. A l'interior, la nau central està coberta amb voltes de canó amb llunetes i arcs torals recolzats sobre una cornisa amb mènsules decorades amb motius vegetals i volutes. Les parets són arrebossades i pintades imitant carreus de pedra, tant a l'exterior com a l'interior, i amb arrambadors pintats, a l'interior. Dues obertures de pedra motllurada comuniquen la nau central amb les capelles laterals. L'estat actual és pràcticament ruinós.



  • Sant Iscle de les Feixes
TipusEdifici religiós
PeríodeSegle X a XII
EstilRomànic
Situació

Anar-hiCamí de Sant Iscle o de Can Catà
Situada a l'interior de la serra de Collserola, la primera notícia de la seva existència és del 995. L'any 1082 era parròquia, condició que perdé el 1868 a favor de l'església de Sant Martí de Cerdanyola.
El temple primitiu constava d'una sola nau rectangular amb absis semicircular, al qual s'afegiren posteriorment dues capelles quadrangulars. Es cobreix amb volta de canó seguit -amb un arc toral prop del presbiteri- i volta de quart d'esfera a l'espai absidal. La porta data de 1577. Actualment, veiem un campanar d'espadanya -com havia estat originalment- fruit de la recent restauració de l'edifici.
Sant Iscle de les Feixes

Als anys trenta del segle passat, es van descobrir restes de pintura mural a l'absis d'entre els segles XII i XIII, que avui es troben a Barcelona repartides entre el Museu Diocesà i el MNAC.



  • Cerdanyola consta d'una església anomenada Església vella de Sant Martí.
L'església vella de Sant Martí és un edifici d'estil gòtic amb influències del renaixement.
És una església de planta en creu llatina, absis i dues capelles laterals a cada costat. La façana està emmarcada per un frontó amb motllures. La porta d'entrada és d'arc de mig punt i està coronada per un fris i un frontó triangular que es sustenta en columnes. A un dels costats laterals hi ha el campanar, adossat, de planta octogonal i coronat de cimbori. L'últim pis del campanar està obert i està acabat amb merlets.
El campanar i la nau es van reformar durant el segle XVIII, cobrint l'absis amb un gran retaule barroc i canviant la decoració interior.

Cementiri

Tot i estar documentat des del segle XVII, no s'ha trobat cap tomba anterior al segle XIX. En aquest cementiri s'enterrava a les gran famílies de tradició pagesa de Cerdanyola. El cementiri té interès artístic, ja que es poden trobar algunes tombes modernistes i neoromàniques.

Església vella de Sant Martí

No hay comentarios:

Publicar un comentario